Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Ile sypać kawy mielonej do kawiarki o objętości 2, 3, 4 czy 6 filiżanek espresso?

ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-waga-11134jpg

Kawiarka zdecydowanie staje się u nas popularna o czym mogą świadczyć choćby liczne i bardzo dociekliwe pytania na jej temat. Jednym z najczęściej zadawanych jest właśnie to o ilość kawy mielonej, którą sypiemy do kawiarki. Producenci wielkość kawiarki określają poprzez objętość naparu, jaką można zaparzyć w kawiarce. Tak też, zgodnie ze specyfikacją podają wszystkie sklepy: kawiarka na 2, 3, 4 czy 6 filiżanek espresso. Ale jak jest z mocą tego naparu? Ile kawy mielonej przypada na określoną objętość zaparzonej kawy? Trudno znaleźć jakieś dane na ten temat. Dlatego też eksperymentalnie (z łyżeczką i wagą kuchenną) postanowiłam ustalić ile kawy należy sypać do kawiarek o konkretnych objętościach . Wyniki poniżej, zacznijmy jednak, dla całości obrazu, od początku.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? – techniczne wskazówki.

Kawiarka składa się z trzech zasadniczych elementów: dolnego zbiorniczka, do którego wlewamy wodę, lejka na kawę mieloną oraz górnego zbiornika, w którym to gromadzi się nasze espresso.

Woda

Wodę zimną i dobrej jakości wlewamy do kawiarki zazwyczaj „na oko”, ale koniecznie poniżej zaworu bezpieczeństwa. Są jednak i takie modele kafetier, które zgodnie z instrukcją wymagają precyzyjnego odmierzenia ilości wody np. kawiarka Bialetti Brikka.

Kawa

Kawa powinna być mielona w średnim stopniu czyli drobinki kawy powinny być dobrze wyczuwalne. Ma to duże znaczenie dla jakości parzenia i oczywiście smaku kawy. Kawa mielona zbyt drobno zatyka pory sitka, utrudniając przejście naparu do górnego zbiorniczka a część drobinek przedostanie się do naparu. Dodatkowo kawa będzie zbyt długo parzona, przez co może być zbyt gorzka i cierpka. Natomiast kawa zbyt grubo mielona nie zdąży się odpowiednio dobrze zaparzyć i będzie „wodnista” (część olejków eterycznych nie przejdzie do naparu).

Warto podkreślić, ze kawa mielona nie może być ubita w lejku. Powinna swobodnie wypełnić cały lejek a jej nadmiar należy usunąć np. trzonkiem łyżeczki. Usuwamy również drobinki kawy z brzegów kawiarki, by można ją było szczelnie skręcić.

Parzenie espresso

Czas parzenia kawy w kawiarce wynosi od około 3 do 5 minut, w zależności od jej wielkości i w ostatniej fazie parzenia, pod wpływem ciśnienia powstającej pary (około 1,5 bara) woda intensywnie przechodzi przez drobinki kawy mielonej. Intensywny, aromatyczny napar przelewa się „fontanną” do górnego zbiorniczka i słychać wówczas charakterystyczne „bulgotanie” kawiarki. Wówczas należy ją zdjąć ze źródła ciepła. Na dnie dolnego zbiorniczka pozostaje trochę wody co jest zamierzone, ponieważ zapobiega to przegrzaniu kawiarki.

Kawę wystarczy już tylko zamieszać, by wyrównać jej smak, rozlać do filiżaneczek i się nią rozkoszować :-)

Rozpisałam się troszkę, ale to ważne by mieć świadomość, że niuanse przy przygotowaniu kawy mogą zdecydować o ostatecznym smaku naszego espresso :-) Sam smak kawy zależy przecież także od jakości i składu samej kawy – ilości arabiki i robusty a także stopnia jej palenia (ale tu nie będę się rozpisywać – więcej……)

Wielkość kafetiery – czyli ile filiżanek espresso można zaparzyć w kawiarce?

Kawiarki mają oczywiście różną wielkość określaną przez ilość espresso, które można jednorazowo w nich zaparzyć. I tak dostępne są kawiarki na 1, 2, 3, 4, 6, 9 a nawet 10 czy 12 filiżanek espresso. Niekiedy objętość kafetiery oznaczona jest skrótem „tz” z włoskiego tazza – filiżanka. Przyjmuje się, że 1 filiżanka espresso parzona w kawiarce ma około 40-50 ml.

ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-bialetti-stalowe

Ilość parzonych kaw jest oczywiście ściśle powiązana z wielkością zbiorniczków kawiarki na wodę i napar espresso, ale także z wielkością lejka na kawę mieloną. Wielkość każdej części kafetiery jest precyzyjnie dobrana tak, by warunki parzenia kawy były optymalne a kawa była pyszna i esencjonalna. Dlatego też producenci zalecają wlewanie określonej ilości wody i sypanie kawy mielonej na całą objętość lejka. Nie zaleca się eksperymentowania z ich ilościami. Pewnym rozwiązaniem może być kupienie reduktora do kafetiery. Sitko, które wówczas jest ruchomą częścią lejka można łatwo podnieść do góry i wsypać mniejszą ilość kawy mielonej. Zazwyczaj spotyka się reduktory 6/3 (umożliwiają one w kawiarce na 6 espresso zaparzyć kawę o objętości 3 espresso) lub 3/1 (w kawiarce na 3 tz zaparzyć 1 espresso). Dostępne są także kawiarki, które oryginalnie dostosowane są do parzenia kawy o różnej objętości np. 6 i 4 tz lub 4 i 2 tz.

Ile należy sypać kawy mielonej do kawiarki? – wreszcie meritum :-)

Poniżej przedstawione wielkości nie są oficjalnymi danymi producenta, niestety nie ma ich w specyfikacji produktów. Dlatego też postanowiłam doświadczalnie sprawdzić ile kawy mielonej sypie się do kawiarki w zależności od jej wielkości i modelu. Swoich badań niestety nie przeprowadzałam w profesjonalnym laboratorium i czasem coś mi się rozsypało… może nieprecyzyjne usunęło drobinki z lejka, ale proszę mi wierzyć bardzo starałam się by dane były rzetelne. Zresztą odkryłam w sobie duszę naukowca i badania przeprowadzałam w kilku próbach :-)

To na co chciałabym zwrócić szczególną uwagę, to to, że kawę w lejku sypałam bardzo luźno, bez najmniejszego ugniatania a wystarczyło by tylko postukać o blat lejkiem a z pewnością gram lub dwa kawy spokojnie by się dodatkowo zmieściło. Niemniej jednak wydaje mi się, że większość z Was chce porównać kawę z kawiarki do tej jaką zwykle pija i aptekarska precyzja jest zbędna :-)

By gramy kawy mielonej można było odnieść jakoś do codziennej praktyki to można przyjąć, że 1 kopiasta mała łyżeczka kawy to około 5 gram.

Kawiarki stalowe Bialetti 

 Zarówno model Venus, Ktty jak i Musa mają lejki tego samego rozmiaru, więc mieszczą taką samą ilość kawy mielonej. 

Kawiarka stalowa Bialetti 2 filiżanki espresso – 10 gram kawy mielonej

Kawiarka stalowa Bialetti 4 filiżanki espresso – 16 gram kawy mielonej

Kawiarka stalowa Bialetti 6 filiżanki espresso – 30 gram kawy mielonej

ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-bialetti-stalowe-2

 Tutaj znajdziesz kawiarki stalowe Bialetti 

Kawiarka aluminiowa Bialetti Express Moka

Kawiarka aluminiowa Bialetti Express Moka 3 filiżanki espresso – 18 gram kawy mielonej

Kawiarka aluminiowa Bialetti Express Moka 4 filiżanki espresso – 22 gram kawy mielonej

Kawiarka aluminiowa Bialetti Express Moka 6 filiżanki espresso – 30 gram kawy mielonej

ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-pepita-1

 Tutaj znajdziesz kawiarki aluminiowe Bialetti 

Kawiarka stalowa Gat Konica

Kawiarka stalowa Gat Konica 2 filiżanki espresso – 10 gram kawy mielonej

Kawiarka stalowa Gat Konica 4 filiżanki espresso – 18 gram kawy mielonej

Kawiarka stalowa Gat Konica 6 filiżanki espresso – 24 gramy kawy mielonej

ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-konica-gat-3333

 Tutaj znajdziesz kawiarki stalowe Gat

Kawiarka aluminiowa Gat Pepita

Kawiarka aluminiowa Gat Pepita 2 filiżanki espresso – 10 gram kawy mielonej

Kawiarka aluminiowa Gat Pepita 3 filiżanki espresso – 16 gram kawy mielonej

Kawiarka aluminiowa Gat Pepita 6 filiżanki espresso – 22 gram kawy mielonej

 ile-sypac-kawy-mielonej-do-kawiarki-kawakochanie-pepita

 Tutaj znajdziesz kawiarki aluminiowe Gat

Jak praca naukowa to muszą być wnioski i podsumowanie:-)

Ogólnie do kawiarek na 2 filiżanki espresso sypie się około 2 łyżeczek kawy mielonej, ale pełne z dużą górką.

W przypadku obu kawiarek 3 tz sypie się po 3 pełniutkie łyżeczki kawy mielonej.

Do kawiarek o objętości 4 filiżanki espresso sypiemy zwykle 3 kopiaste łyżeczki kawy mielonej i odrobinę, natomiast Bialetti Moka ma największy w tej grupie lejek – mieści co najmniej 4 kopiaste łyżeczki kawy mielonej.

I porównywane kawiarki na 6 filiżanek espresso mieszczą 6 łyżeczek (kopiastych) kawy mielonej. W tej grupie najmniejszy lejek ma kawiarka aluminiowa Gat Pepita 6 tz i Gat Konica 6 tz, bo 4 łyżeczki z czubem i troszkę kawy mielonej wystarczą by zapełnić lejek kawiarki.

Podsumowanie

Z badania włoskich kawiarek pod względem ilości kawy mielonej, którą sypie się do lejka jasno wynika, że włoska kawa jest zawiesista, esencjonalna i pyszna:-)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>