Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Grubość mielenia – ważna sprawa!

kawakochanie- 44

 

Och, ale ta kawa pachnie! Jej aromat rozchodzi się powoli po całym pomieszczeniu. Kawa pachnie a my chcielibyśmy, aby smakowała tak jak pachnie. Jednak kawa uwolni wszystkie swoje substancje smakowe i olejki aromatyczne tylko wtedy, gdy jej grubość mielenia będzie odpowiednia do sposobu parzenia.
Ogólna zasada jest taka, że im krótszy jest cykl parzenia kawy tym drobniej powinno być zmielone ziarno. W uproszczeniu można wyróżnić cztery stopnie mielenia kawy:
gruboziarnista kawa  – idealna do urządzeń takich jak praska francuska, czy ekspres przelewowy, gdzie stosuje się różnego rodzaju filtry. Wówczas kawa nie zapycha filtrów tylko powoli uwalnia wszystkie swoje olejki aromatyczne.
-
średni stopień zmielenia  – potrzebujemy, gdy stosujemy kafetierki czy moki, gdzie woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko z kawą. Uzyskujemy w ten sposób dość mocny i intensywny ekstrakt.
-
drobno zmielona kawa stosowana jest w ekspresach ciśnieniowych, ponieważ niewielka ilość wody w ciągu zaledwie 20 sekund wydobywa całą moc aromatów z kawy.
bardzo drobno zmielona kawa stosowana jest w przypadku parzenia kawy po turecku.

To czy kawa ma odpowiedni stopień mielenia dotyczy zarówno kawy ziarnistej jak i mielonej. Ziarnista – sprawa w miarę prosta, bo ustawiamy młynek na odpowiednią grubość. Chociaż warto zwrócić uwagę, by nie przepalić ziaren zwłaszcza w elektrycznym młynku z metalowymi nożami. Pod tym względem bezpieczniejsze są młynki żarnowe.
W przypadku kaw mielonych musimy szukać informacji na opakowaniu. Kawy dobrych, znanych producentów będą posiadały takie informacje, często przedstawione w formie obrazkowej sugerujące kafetierkę lub ekspres ciśnieniowy.  

 

 

Lavazza Espresso Famiglia

                                            pellini moka

 

Jeżeli więc chcemy, by nasza kawa nie okazała się zbyt mocna i gorzka lub za słaba i bez ulubionego smaku odpowiednio dobierzmy stopień mielenia do sposobu parzenia naszej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>