Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Espresso i mleko – wyśmienita kompozycja!

Kawiarnia. Mała filiżanka espresso – dwa, trzy łyki i po sprawie. Koniec! Ale jak to – już po kawie? Rozejść się i już? To nie mogło się tak skończyć. Przecież nie zawsze potrzebujemy kopa energii i do roboty. Lubimy czasem też posiedzieć przy kawie, która tak szybko się nie kończy. No to, jakie kawy w menu?

Espresso
Mocna kawa, która powstaje przez przepuszczenie 25-30 ml gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy w czasie 18-30 sekund. Na wierzchu znajduje się pianka zwana cremą. Kawa podawana jest w małej filiżance często z kieliszkiem wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych.
Espresso doppio – podwójne espresso.
Espresso lungo (przedłużone) – przygotowuje się go dłużej i używając większej objętości wody niż w przypadku tradycyjnego espresso. Jest to maksymalnie minuta podczas której powstaje od 50 do 60 ml kawy.

espresso

Caffe Macchiato
To espresso z niewielką ilością mleka, zazwyczaj spienionego. W języku włoskim „macchiato” znaczy „splamione”, choć często mleko dodawane jest w stosunku 1:1.

Caffe Cappuccino
Tradycyjne włoskie cappuccino to espresso na powierzchni, którego znajduje się 100 ml spienionego mleka. Wokół brzegu filiżanki powinna być widoczna brązowa obwódka z cremy – dzięki niej pijąc cappuccino wyraźnie czujemy smak espresso, a potem słodycz mleka. Spienione mleko można posypiać odrobiną czekolady, cynamonem lub innymi dodatkami.

cappuccino-577732_1280

Caffe Latte
To pojedyncze espresso z dużą ilością spienionego mleka. Sposób przygotowania polega na wlaniu mleka do espresso. Powinno mieć trzy warstwy. Na samym dole mleko uprzednio podgrzane następnie wyodrębnione espresso, a na powierzchni ubita piana ze spienionego mleka. Podawana jest w wysokich szklankach.

late

Caffe Latte Macchiato
Jest podobna w wyglądzie do Caffe Latte, ale w praktyce jest pewną odwrotnością, ponieważ to espresso wlewa się do spienionego mleka, a nie mleko do kawy. I jeśli delikatnie i powoli wleje się go po ściance naczynia, pod mlekiem utworzy się warstwa espresso. Kawa również podawana jest w wysokim naczyniu.

Cafe Americano
Jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. Proporcje wody do espresso nie są ściśle określone, wszystko zależy od upodobania.

Caffe Mokka
To espresso podawane w szklance, do której wlewamy kolejno syrop czekoladowy, spienione mleko, espresso i dekorujemy bitą śmietaną.

Caffe Frappe
To kawa przyrządzona na bazie espresso, wody i kostek lodu, przykryte spienionym mlekiem. Podawana zazwyczaj w wysokiej szklance ze słomką.

Po dwóch kawach i ogromnym ciastku zostało już tylko zapłacić rachunek…

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *