Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Czekolada na gorąco – przepis

czekolada-do-picia-na-gorąco-222333

Podobno „naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”. Ja mam na to niezawodny patent. Nie wiadomo ile się zje czekolady, jeśli się ją przygotuje w formie czekolady do picia. Można oczywiście, choć raczej powinnam napisać powinno się z kimś podzielić słodką rozkoszą, ale zawsze górny poziom filiżanki można uzupełniać trochę inną ilością bitej śmietany :-) No dobrze, czasem moja silna wola jest słaba…, ale naprawdę bardzo rzadko :-)

Przygotowanie czekolady na gorąco jest naprawdę banalnie proste. Baza na dwie porcje po około 200 ml to:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 150 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%

Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w gorącym mleku ze śmietanką. I voilà! Przepyszna czekolada do picia gotowa. Naprawdę to takie proste. Oczywiście proporcje składników można dowolnie zmieniać i stworzyć tą swoją, wyjątkową czekoladę, którą również trudno się będzie podzielić:-)

Ja lubię kiedy czekolada na gorąco jest gęsta i zawiesista. Dlatego też dodaję trochę więcej śmietanki niż mleka ( i tak jest to bomba kaloryczna ) oraz podgrzewam aż konsystencja będzie odpowiednia. Można oczywiście czekoladę odchudzić dodając więcej mleka, tylko czy warto ???

Równie ważne są oczywiście dodatki. Ja lubię taką z dodatkiem szczypty cynamonu. Można oczywiście dodać również wanilię.

Z ostrych przypraw , jeśli ktoś lubi, fajnym dodatkiem jest mielona papryczka chili. Naprawdę odrobina, bo zawsze można jej dosypać. A tak przygotowana czekolada na gorąco suuuper rozgrzewa.

W wersji mega wypasionej musi być oczywiście bita śmietana i to z posypkami typu wiórki gorzkiej czekolady, szczypta cynamonu lub pokruszony pierniczek czy herbatnik.

Można oczywiście kupić gotową czekoladę w proszku. Jednak taka czekolada do picia powinna mieć dużą zawartość kakao, by po przygotowaniu na mleku była naprawdę czekoladowa i gęsta. A bezdyskusyjną jej zaletą jest to, że tabliczka czekolady nadal pozostaje do schrupania :-)

czekolada-do-picia-na-gorąco-5555

czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>