Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Cold brew – zimna kawa gorącą porą.

cold brew.jpg

Kawa kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznym, gorącym naparem. Jednak latem, kiedy żar leje się z nieba szukamy wszelkiej ochłody. Jak można pogodzić te dwa wydawało by się przeciwne żywioły? Można by oczywiście wypić wystudzoną kawę, ale jej smak nie zawsze zachwyca. Ciekawym rozwiązaniem jest parzenie kawy metodą cold brew. Jest ona również idealna na leniwe letnie dni, ponieważ jest banalnie prosta, przygotowuje się kawę w większej ilości i przechowuje w lodówce przez około 3 dni. Zimna, zawsze pod ręką i wystarcza dla dużego grona znajomych. Można chcieć czegoś więcej? Oczywiście zniewalającego smaku! I tu z czystym sumieniem polecam cold brew. Kawa zaskakuje głębią i bogactwem niuansów smakowych a także delikatnością i tym, że w ogóle nie jest kwaśna. Jednocześnie, wbrew pozorom, jest ona bardzo pobudzająca, ponieważ parząc kawę cold brew uwalnia się większa ilość kofeiny w porównaniu do innych metod przygotowywania kawy.

O samej metodzie pisałam również rok temu. Dlatego dzisiaj spojrzenie trochę też od strony zaparzacza, który został zaprojektowany właśnie z myślą o cold brew. Mowa o Mizudashi Hario. Dzbanek ma przede wszystkim gęste sitko, do którego wsypujemy kawę mieloną i dzięki temu łatwo można oddzielić fusy od przygotowanej kawy. Smukły, podłużny kształt ułatwia również przechowywanie kawy w lodówce. A co równie ważne ma ciekawe, nowoczesne wzornictwo.

Hario-Mizudashi-Coffee-Pot-3cold brew.2.png

Na czym więc polega cold brew? Po prostu „parzymy” kawę zimną wodą przez przynajmniej 12 godzin a nawet 36 godzin. Producent Mizudashi podaje by już od momentu zalania mielonej kawy wodą przechowywać ją w lodówce. Są jednak szkoły, które mówią, by proces parzenia kawy zachodził w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu a dopiero po oddzieleniu kawy od fusów dalej przechowywać ją lodówce. Ja swoją kawę przygotowuję w tej wyższej temperaturze choć wypróbowałam i sposób Hario. Smaki, moim skromnym zdaniem porównywalne, choć szybciej kawa „naciąga” w temperaturze pokojowej. Proponuję wypróbować oba sposoby, wakacje dopiero się zaczynają J

Krótko – o czym warto pamiętać przygotowując kawę cold brew.

  1. Dobra kawa to podstawa. Tu szczególnie warto polecić arabikę średnio paloną. Kawa ma bogaty bukiet smakowy co będzie szczególnie wyczuwane i małą zawartość kofeiny, której ilość w kawie wzrasta wraz z długością jej parzenia.
  2. Kawa powinna być bardzo grubo mielona zgodnie z zasadą, że im dłuższy czas parzenia tym większe drobinki kawy zalewamy wodą.
  3. Dobra woda. Stanowi ona oczywiście bazę napoju, więc sprawa właściwie bezdyskusyjna J
  4. Proporcje kawy do wody. Oczywiście zgodnie z upodobaniem. Firma Hario podaje by na każde 5 g kawy użyć 100 ml wody. Ja proponuję wziąć jeszcze pod uwagę czy docelowo będziemy rozcieńczać kawę kostkami lodu czy zimnym mlekiem.
  5. To na co zwróciłabym jeszcze uwagę to to by koniecznie zamieszać kawę na początku jej przygotowywania. Ważne by kawa nie zbiła się a woda dotarła do każdej drobinki kawy i wyciągnęła z niej to co najlepsze.
  6. Po określonym czasie należy koniecznie oddzielić fusy od kawy. I im bardziej będzie ona klarowna tym lepiej smakuje. Wracając do dzbanka, gęste sitko Mizudashi bardzo ułatwia ten etap parzenia. Wyjmujemy i już.

Na koniec przyznam się, że uwielbiam ten sposób parzenia kawy nie tylko ze względu na smak samej kawy, ale również dlatego, że zawsze błyskawicznie mogę przygotować powalające w smaku desery.

Choćby świetnie znane tiramisu. Pucharki, biszkopty, mascarpone, kremówka i trochę cukru pudru i gorzkiego kakaa oraz pyszna baza kawowa zawsze w lodówce :-). Ubijam śmietanę z cukrem i w takiej samej ilości dodaję do niej serek. W pucharkach na przemian układam biszkopty namoczone w kawie cold brew (trochę ją rozcieńczam) z przygotowaną masę. Ostatnią warstwę masy posypuję kakao. Viola! W pięć minut mam pyszności!

I jeszcze podzielę się z Wami powalającymi lodami śmietankowymi pływającymi w kawie cold brew. Dla mnie magiczne połączenie.

 

cold brew.4 zm

cold brew.1.png

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>