Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Cold brew czyli kawa na zimno.

cold-brew-kawa-parzona-na-zimno-1

Zbliża się lato i wszyscy mamy nadzieję, że upały też. Musi więc, być temat o kawie na zimno. O kawie parzonej na zimno czyli cold brew. Bardzo modny ostatnio temat wśród kawoszy, ale nie ma w tym nic dziwnego. Prostota przygotowania a później smak naprawdę zaskakujący.

Podstawowe składniki, by zaparzyć kawę metodą cold brew to tylko kawa mielona i woda. Kawę zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i pozostawiamy na ok 12 godzin by kawa naciągnęła. Banalnie proste. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów ważnych w tej metodzie „parzenia”.

cold-brew-kawa-parzona-na-zimno-2

Kawa powinna być grubo mielona, średnio palona i najlepiej arabika, bo ma ona bardzo bogate walory smakowe. Znajdziemy w niej nuty kwiatowe, orzechowe czy cytrusowe. Długie naciąganie kawy powoduje, że ma ona czas na podzielenie się z nami tym co najlepsze:-). Poza tym kawa cold brew uwalnia też większą ilość kofeiny. A arabika ma jej w swych ziarnach zazwyczaj dwukrotnie mniej niż robusta.

Woda powinna być dobrej jakości, bo wiadomo, że z kiepskiej wody nic dobrego wyjść nie może.

Warto zrobić większą objętość kawy na zimno, ponieważ można ją przechowywać przez kilka dni i oczywiście, by wystarczyło dla wszystkich. Mnie najlepiej odpowiadają proporcje 1:5 czyli na jedną część kawy biorę pięć części wody. To dobry sposób „mierzenia”, bo latem, często w warunkach polowych, trudno o dokładną wagę. A tak wsypujemy kubek kawy (większy czy mniejszy w zależności od potrzeb) i pięć kubków wody do butelki, pozostawiamy na noc. Trzeba też kawę dobrze zamieszać, by nie zrobiła się skorupa na wierzchu.

cold-brew-kawa-parzona-na-zimno-66        cold-brew-kawa-na-zimno-99

Co do butelki to najlepiej oczywiście wybrać szklaną, duży słoik czy dzbanek. Ważne by był z przykrywką, bo kawa bardzo chłonie inne zapachy. Można ostatecznie przykryć folią aluminiową. Najlepiej też zostawić kawę do naciągnięcia w ciemnym miejscu.

Po upływie kilkunastu godzin (różne przepisy podają od 8 do 24 godzin) musimy kawę przefiltrować. Najlepiej użyć filtrów do kawy, wtedy kawa cold brew będzie klarowna.

Można a nawet trzeba się pobawić proporcjami, ponieważ tak przygotowaną kawę można dowolnie rozcieńczać i udoskonalać. Można dodać zimnego mleka, kostki lodu, ewentualnie rozcieńczyć zimną wodą. Taka kawa może też być świetną bazą do wszelkiego rodzaju szaleństw typu kawa z lodami czy bitą śmietaną.

Ja osobiście uwielbiam kawę cold brew tylko z kostkami lodu (dużą ilością lodu, który mocno ją osłabia). Nie dodaję ani mleka ani cukru, by nie psuć jej smaku. Kawa „zaparzona” na zimno jest mniej gorzka, mniej kwaskowata i pięknie naciąga smolistą barwę . Jest bardzo delikatna a lodowata w gorące dni od razu stawia na nogi:-).

cold-brew-kawa-na-zimno-22

To świetna kawa na wakacje kiedy tak lubimy leniuchować. Zimna, prawdziwa kawa i zawsze pod ręką. Przyjemnego eksperymentowania z cold brew!!!

Na podstawie informacji prasowych i reklamowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>